Lara ve Kundu’nun Gerçeküstü Dünyası
Kaynak: Arkiv, Medi Mimarlık, Turizmde Bu Sabah, Akşam
Derleyen: Emine Merdim Yılmaz - Arkitera.com
Lara-Kundu Sahil Şeridi ve Oteller
Fotoğraf: Google Earth
Lara-Kundu sahili Antalya’nın son yıllardaki en gözde turizm yatırım bölgelerinden bir tanesi. 03.08.2004 tarihli 2004/7789 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile “Antalya Kemerağzı-Kundu Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” olarak ilan edilen, şehir merkezine ve havalimanına yakınlığı ile dikkat çeken bölge son yıllarda giderek büyüyor.
Antalya Kemerağzı-Kundu Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Planı
Plansız bir büyümenin ve altyapı eksikliğinin yaşandığı bölgenin sahil bandını peşi sıra oteller kaplarken, bu bandın arkasındaki bölgede ise konutlar yükseliyor. Toroslar’dan doğarak Kundu’dan denize dökülen Aksu Nehri ve Kundu sahilinin hemen arkasındaki çam ormanları da bu plansız gelişmeden nasibini alacak gibi görünüyor.
Lara-Kundu sahil bandının Antalya’daki diğer turizm bölgelerinden ayıran en önemli özelliği son yıllarda oldukça popüler hale gelen “tematik otel”lere sıkça rastlanması. 1999 yılında MNG Holding tarafından inşa edilen WOW Topkapı Palace Otel ile başlayan bu akım hız kesmeden devam ediyor. Bölgede dolaşırken, kendinizi bir an Concorde uçağında ya da Titanic gemisinde bulmanız, başka bir gezegene Satürn’e gitmeniz, Venedik'teki San Marco Meydanı'nı ya da Kremlin Sarayı’nı gezmeniz olası. Adeta gerçeküstü bir atmosfer sunan bu otellere en son olarak bir de İstanbul dekoru ekleniyor.
Fotoğraf: Medi Mimarlık
1 tanesi inşa halinde olan toplam 20 adet tesisin 8’inin tasarımı Hasan Sökmen’e ait. Titanic, Concorde, Venezia, Kremlin Palace, Topkapı Palace ve halen inşaatı devam eden Rus Roman Abramovich tarafından satın alınan Safisa Palace-İstanbul İstanbul otellerinin mimari tasarımı tematik otel mimarı olarak ün yapan Sökmen’e ait. Tasarımını yaptığı otel sayısı bir başka dikkat çeken mimar da 4 adetle Alper Erden Engiz.
Bölgedeki bütün otellere, mimarlarına ve diğer özelliklerine hızlıca göz atmak gerekirse: (Antalya şehir merkezinden sırayla)
Lara Resort Otel
Antalya kent merkezine 12 km mesafede, 110.000 m²’lik bir alana kurulu olan tesisteki 400 konaklama ünitesi, tip oda, suit oda ve aile tipi apart olarak projelendirmiş. 2005’te açılan Ersen Gürsel ve Haluk Erar tarafından tasarlanan tesis SPA merkezi ve tasarımındaki sadelikle dikkat çekiyor.
Mimari Proje: Ersen Gürsel, Haluk Erar
Proje Tarihi: 2001-2003
İnşaat Tarihi: 2003-2005
İşveren: Turab Turizm Ticaret AŞ
Müteahhit Firma: Turab Turizm Ticaret AŞ
Kapasite: 400 konaklama ünitesi
Arsa Alanı: 110.00 m²
İnşaat Alanı: 57.600 m²
Lara Kervansaray Oteli ve Kongre Merkezi
EAA Architects tarafından tasarlanan otel Antalya şehir merkezine 12 km, Antalya havaalanına ise 10 km mesafede. Farklı mimari tasarımı ile diğerlerinden ayrılıyor.
Mimari Proje: EAA Architects
Proje Tarihi: 2000 - 2002
İşveren: Kervansaray Otelcilik A.Ş.
Kapasite: 585 oda
İnşaat Alanı: 87.000 m2
Miracle de Luxe Resort Hotel
Fotoğraf: wowTURKEY.com
Hasan Sökmen tarafından tasarlanan otel Kopak Çayı Mevkii’nde yer alıyor.
Mimari Proje: Hasan Sökmen
Proje Tarihi: 2000 - 2002
İşveren: MÖN AŞ
Müteahhit Firma: MÖN AŞ
Kapasite: 1.400 Yatak
İnşaat Alanı: 30.000 m²
Titanic Beach & Resort Hotel
Hasan Sökmen tarafından tasarlanan otel Antalya’nın 15 km güneyinde ve havaalanına 20 km uzaklıkta 95.000m²’lik bir arazi üzerinde yer alıyor. Mimarı Hasan Sökmen’in anlattığına göre inşaatına ilk başlandığı zaman mal sahibi tarafından uğursuz olabileceği iddiası ile Titanic ismi verilmeyen Aygün Oteli diye anılan otel çevredekilerin Titanic Oteli inşaatı diye yol tarif etmesiyle şu anki ismine kavuşmuş.
Mimari Proje: Hasan Sökmen
İnşaat Tarihi: 2003
İşveren: Aygün AŞ
Müteahhit Firma: Aygün AŞ
Kapasite: 1.200 Yatak
Arsa Alanı: 95.000 m²
Hotel Lares Park
Mimari Proje: Hasan Sökmen
İnşaat Tarihi: 2001
İşveren: HAVAŞ
Müteahhit Firma: Lares AŞ
Kapasite: 534 Oda, 1.350 Yatak
İnşaat Alanı: 112.00 m²
Arsa Alanı: 50.000 m²
Delphin Diva Otel
Delphin Diva Otel Antalya’ya 15 km, Antalya Havaalanı’na 18 km uzaklıkta. Yaldızlı kuleleri Galata Kulesi’nden esinlenerek inşa edilmiş. Bu kulelerde teleskopla yıldızlar izlenebiliyor.
Delphin Palace Otel
Tasarımın ana kriterlerini bulunduğu alanın turizm potansiyeli ve makro ölçekteki turizm olgularının değerlendirilmesi oluşturmuş. Otel tasarımında tematik oryantalizm ve yalın modernizm biraradalığının yorumlandığı bir örnek olması hedeflenmiş.
Mimari Proje: Alper Erden Engiz
Proje Tarihi: 2003
İnşaat Tarihi: 2005
İşveren: Botanik Tur.Tic.Yat.A.Ş
Arsa Alanı: 40.000 m2
Fame Residence
Concorde Deluxe Resort
Fotoğraf: wowTURKEY.com
Hasan Sökmen tarafından Concorde uçağı biçiminde tasarlanan otel 2005 yılında açılarak tematik oteller arasında yerini aldı. Otelde konaklama imkanı yanında 1.100 m²'lik kongre merkezi de yer alıyor.
Mimari Proje: Hasan Sökmen
İnşaat Tarihi: 2005
İşveren: Zafer İnşaat
Müteahhit Firma: Zafer İnşaat
Kapasite: 401 Oda
Arsa Alanı: 62.000 m²
Limak Lara De Luxe Resort
Tuncay Çavdar tarafından tasarlanan otel havaalanına 10 dakika şehir merkezine 15 dakika uzaklıkta ve Haziran 2006’da hizmete girdi. Otel Japon mimari ve temasını vurgulayan özellikler taşıyor.
Sherwood Breeze Resort
Otel havaalanına 9 km, şehir merkezine 12 km uzaklıkta yer alıyor. 2005 Mayıs ayında hizmete açılmış ve toplam 349 odası bulunuyor.
Royal Wings Otel
Tasarım modeli bir tema oteli oluşturmaktan çok, kitle yerleşimi ve oda yönlendirmesine alternatif arayışlardan ortaya çıkmış. Odaların %75’inin deniz göreceği, ancak tümüyle güneybatısı açık alanlarla donatılı bir oturum tercih edilmiş. Kitle manzara olarak güneybatıdaki Beydağları’nın siluetine kanat açan bir kuş görünümünde.
Mimari Proje: Alper Erden Engiz
Proje Tarihi: 2003
İnşaat Tarihi: 2005
İşveren: Sertaş Tur.Tic.Yat.A.Ş.
Arsa Alanı: 30.000 m2
Kervansaray Kundu
Otel Lara Kervansaray Oteli ve Kongre Merkezi’nde sonra Kervansaray Otelleri’nin bölgedeki ikinci yatırımı. Otelin tasarımı Arolat Mimarlık'a ait.
Saturn Palace
Proje, 6,5 dönüm bir arsa üzerine bir şehir oteli yapmak üzere başlamış, daha sonraki yıllarda yapılan tadilatlar ile bir plaj oteli özellikleri kazandırılmış. Arsayı en ekonomik olarak kullanan ve deniz gören odaları önemseyen M plan şeması uygulanmış ve otel iki uçtan kademelendirilerek, kitlesel bir hareketlilik elde edilmiş. Kitle küçük olduğundan, piramidal bir görünüm kazanmış. Ortada mini bir atrium ve iki köşede asansör-merdiven çekirdeklerinde kule görünümü kullanılarak giriş cephesi vurgulanmış. Tüm genel mekanlar bodrum ve zemin katlarda toplanarak, istenilen ölçekte yeterli hacimler elde edilmiş.
Mimari Proje: Alper Erden Engiz
Proje Tarihi: 2004 - 2006
İnşaat Tarihi: 2005 - 2007
İşveren: Yukka
Arsa Alanı: 6.500 m2
İnşaat Alanı: 15.000 m2
Lara Beach Otel
Arsanın dar cephe vermesinden dolayı, ön odaların sabit tutularak, arka odalardan azaltarak yükseltme tercih edilmiş. Yay formundaki çatıların arasında kalan geniş atrium alanı da yine bu iki yaya paralel küçük yaylardan oluşan bir dalga formunda çelik kontrüksiyon ile kapatılmış.
Mimari Proje: Alper Erden Engiz
Proje Tarihi: 2003
İnşaat Tarihi: 2005
İşveren: Özyer Tur. Tic. Yat. AŞ
Arsa Alanı: 20.000 m2
IC Hotels Tropicana Resort
Fatih Dardağan tarafından Turizmde Bu Sabah’a yapılan açıklamaya göre otelin mimari özelliği ikinci bir plana alınarak daha çok flora ve fauna ortamında bir tema yaratılması amaçlanmış. Dardağan’ın açıklaması şu şekilde devam ediyor “Bali tarzı diye adlandırabileceğimiz tropik bir yapının içinde bulunan havuzlar ve bahçelerle çevrelenmiş tamamen bitkisel örtüyle dekore edilmiş bir temayla kuruluyor. Yani ağırlıkla peyzaj dokusunu işleniyor burada.
Burada gelen misafirlerin daha rahat ve dinlendirici bir şekilde tatillerini geçirmelerini hedef alıyoruz. Zaten uzaktan bakıldığında da eklektik bir mimariye sahip değildir. Bizim proje kriterlerimiz yaşanabilir bir mekan, rahat bir oda, fonksiyonları rahat çözülmüş peyzajıyla uyum içinde bir tesis.”
Venezia Palace Deluxe Resort
Tesis, Venedik, Kremlin, Topkapı Saray üçlemesinde ilk sırada yer alıyor. San Marco Meydanı atmosferi yaratılan tesisin tasarımı Hasan Sökmen’e ait.
Mimari Proje: Hasan Sökmen
İnşaat Tarihi: 2003
İşveren: Ünal AŞ
Müteahhit Firma: Ünal AŞ
Kapasite: 1.300 Yatak
İnşaat Alanı: 35.000 m²
WOW Kremlin Palace
WOW Kremlin Palace’ın girişine, Kremlin Meydanı girişinde bulunan "Diriliş Kapısı"nın ismi verilerek, aslına uygun olarak inşa edilmiş. Şık lobisi, ana restoranı, resepsiyon ve konferans merkezinin bulunduğu ana bina, "Tarih Müzesi"nin nerdeyse orijinaline yakın bir kopyası.
Mimari Proje: Hasan Sökmen
İnşaat Tarihi: 2002
İşveren: MNG AŞ
Müteahhit Firma: MNG AŞ
Kapasite: 837 Oda
İnşaat Alanı: 75.000 m²
WOW Topkapı Palace
1999 yılında inşa edilen WOW Topkapı Palace tematik otellerin ilki. Otelin mimarı Hasan Sökmen neden Topkapı Sarayı’na benzer bir otel yaptığını 2004 senesinde Hürriyet gazetesinde Cahit Akyol tarafından yapılan haberde şu şekilde anlatıyor “Hem mimarisiyle dikkat çekecek hem de 45 dakikalık bozuk köy yolundan geçip otele varan turistte beton yığını yerine sarayda kalma mutluluğu yaratacaktı.”
Otelin özellikleri WOW Hotels sitesinde ise şu şekilde anlatılıyor:
“‘Harem’ binalarını andıran konforlu odalarda konaklamak, ‘Saray Mutfakları’ ve ‘Aya İrini’de yemek yemek, Sultan Ahmet Meydanı’ndaki ‘III. Ahmet Çeşmesi’nde serinlemek, ‘Adalet Kulesi’nde muhteşem manzara eşliğinde şarabınızı yudumlamak, ‘Mecidiye Köşkü’nde su muhallebisi tatmak ve daha niceleri…”
Mimari Proje: Hasan Sökmen
İnşaat Tarihi: 1999
İşveren: MNG AŞ
Müteahhit Firma: MNG AŞ
Kapasite: 1.500 Yatak
İnşaat Alanı: 85.000 m²
Safisa Istanbul&Istanbul Palace Resort (Mardan Palace)
Fotoğraf: Holidaycheck
Kundu’daki tematik otel akımının son temsilcisi olan Safisa Istanbul&Istanbul Palace Resort ya da inşaat tabelasındaki adıyla Mardan Palace aynı zamanda bölgenin en lüksü olma konusunda da oldukça iddialı. Roman Abramovich’in inşaat aşamasında satın aldığı otel bu sezona yetiştirilmeye çalışılıyor.
Acaba Dolmabahçe Sarayı’na mı gidiyorum dedirtten, yaklaşık 2 km’lik süslü altın yaldızlı, mermer görünümlü, plastik bahçe duvarının çevrelediği yol ile ulaşılan, Topkapı Palace’a komşu olan otele yine Dolmabahçe Sarayı’nınkine benzer bir kapı ile giriliyor. Boğaz silüetini andıran cephesi, Galata Kulesi, Beşiktaş İskelesi, Haydarpaşa Limanı ve Kız Kulesi otelde İstanbul’dan uzakken özlemi çekilmeyecek unsurlar.
Fotoğraf: Holidaycheck
Bir başka önemli özelliği de otel yüzünden belediye meclisinde plan değişikliğine gidilmesi. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2005 yılı Nisan ayında yaptığı toplantıda arsasında yapılan plan değişikliği ile yolun ayırdığı 29 bin metrekarelik alanın otel arsası ile birleştirilmesi, günübirlik alan ve otopark alanlarının otel alanlarına eklenmesi Kundu Turizm Yolu’nun güzergahının değişikliğine neden olmuş bu sebeple Muratpaşa Belediye Başkanlığı ve Büyükşehir Belediyesi arasında soruna yol açmıştı. Bu sebeple çevredeki halk tarafından “yol kesen otel” olarak da biliniyor.
Mimari Proje: Hasan Sökmen
İnşaat Tarihi: 2008
İşveren: AST İnşaat A.Ş.
Müteahhit Firma: Zafer İnşaat
İnşaat Alanı: 104.000 m²
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder